Alimentația fără zahăr

Olandezul mediu consumă o cantitate semnificativă de zaharuri adăugate pe săptămână Aceasta înseamnă o cantitate mare de zahăr pe an Deși nu a fost stabilită o limită superioară a consumului de zahăr pe an, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă limitarea pe cât posibil a consumului de zaharuri adăugate și libere [1]. Acest lucru se datorează faptului că zaharurile se găsesc mai ales în produse de care nu avem nevoie pentru sănătatea noastră.

Zaharuri adăugate în alimentele noastre

Dieta olandezului mediu este plină de zaharuri adăugate Multe alimente procesate, cum ar fi pâinea, sosurile și cerealele pentru micul dejun, conțin zaharuri ascunse pentru a îmbunătăți aroma și a prelungi durata de valabilitate Zaharurile sunt etichetate cu denumiri precum glucoză, fructoză sau sirop și sunt adăugate chiar și la produse la care nu te-ai aștepta, cum ar fi mezelurile De asemenea, băuturile răcoritoare, sucurile și băuturile pentru sportivi conțin adesea cantități mari de zaharuri adăugate În plus, desigur, există produse precum biscuiții, ciocolata și dulciurile care au un conținut incredibil de ridicat de zahăr

Pericolele excesului de zahăr

Zaharurile sunt descompuse în organism în glucoză, care servește drept combustibil în organism Glucoza intră în fluxul sanguin și determină creșterea nivelului de zahăr din sânge Insulina este produsă pentru a se asigura că glucoza este trimisă la celule, unde este utilizată ca combustibil sau stocată Odată cu consumul regulat de zahăr, au loc creșteri continue ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la rezistență la insulină și, în cele din urmă, la probleme grave de sănătate În plus, zaharurile adaugă calorii goale la dietă, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate Consumul ridicat de zahăr este, de asemenea, legat de niveluri mai ridicate de trigliceride, creșterea tensiunii arteriale și disconfort, care cresc riscul de boli cardiovasculare

Sfaturi pentru a mânca fără zahăr

Pentru o sănătate bună și prevenirea riscurilor descrise mai sus, sfatul este să evitați pe cât posibil zaharurile adăugate Acest lucru nu se aplică zaharurilor naturale prezente, de exemplu, în legume și fructe; organismul are nevoie de aceste zaharuri ca combustibil, spre deosebire de zaharurile adăugate O alimentație complet lipsită de zaharuri adăugate poate fi complicată, dar următoarele sfaturi vă pot ajuta să consumați cât mai puține zaharuri adăugate:

Consumați produse proaspete și neprocesate Alegând alimente proaspete și neprocesate și pregătindu-le singur, aveți controlul asupra conținutului alimentelor și puteți evita zaharurile adăugate De asemenea, preparați propriile sosuri și dressinguri și evitați produsele gata preparate care conțin adesea zaharuri adăugate

Citiți etichetele: după cum ați citit mai sus, zahărul este ascuns în multe produse sub diferite denumiri, cum ar fi zaharoză, glucoză, fructoză, sirop, maltoză și dextroză Citiți eticheta și evitați produsele cu aceste forme de zahăr

Hidratați-vă cu înțelepciune: Evitați băuturile răcoritoare și sucurile cu adaos de zahăr și înlocuiți-le cu apă (aromatizată) sau ceai neîndulcit și cafea neagră

Planificați-vă mesele Pentru a evita tentațiile, este înțelept să vă planificați mesele La fiecare masă, asigurați-vă că aveți suficiente proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați din produse precum cereale integrale, leguminoase și orez brun O masă sățioasă ajută la sațietate pe termen lung

Gustări inteligente: vă mai este foame între mese Atunci alegeți gustări sățioase fără zahăr, cum ar fi nuci, semințe sau legume cu o baie făcută în casă, cum ar fi hummus sau o baie de iaurt

Mâncați conștient Fă-ți timp să mănânci propria masă pregătită În acest fel vă veți bucura mai mult de ea și veți fi sătul mai mult timp

Concluzie

Evitând pe cât posibil zaharurile adăugate, vă puteți îmbunătăți sănătatea generală Consumul mai puțin de zahăr are o proprietate pozitivă asupra corpului nostru, asupra dispoziției noastre și poate reduce riscurile de apariție a bolilor legate de zahăr Fiți conștienți de ceea ce mâncați, iar dacă elementele de bază sunt corecte, savurarea unei produse de patiserie ocazionale sau a unei bucăți de ciocolată, de exemplu, nu poate face rău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *