Arhive categorii: Alimentatie

Dieta mediteraneană are multe beneficii

Chiar dacă nu puteți pleca acum într-o vacanță însorită la Mediterana, puteți începe să mâncați ca și cum ați fi acolo.

Cercetările arată în mod constant că o dietă de tip mediteranean, plină de fructe proaspete, legume, nuci, cereale integrale, fructe de mare și grăsimi sănătoase, poate contribui la reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale și boli cardiovasculare, inclusiv boli de inimă. De asemenea, poate ajuta la prevenirea diabetului de tip II. De fapt, an de an, aceasta este desemnată drept cea mai bună dietă de către cei mai importanți analiști în materie de pierdere în greutate de la U.S. News & World Report și de către dieteticienii noștri din Laboratorul de nutriție al Institutului Good Housekeeping.

Ce este dieta mediteraneană?

Dieta mediteraneană își are originea în obiceiurile culinare ale celor care trăiesc în țările din jurul Mării Mediterane, inclusiv Grecia, Italia, Spania și Franța. Aceasta nu implică reguli sau restricții stricte, ci pune accentul pe grăsimi sănătoase și pe rețete pe bază de plante, cu o cantitate moderată de lactate și cantități minime de carne roșie, alimente procesate și zahăr adăugat.

Fiind mai degrabă o abordare bazată pe un stil de viață decât un plan restrictiv de scădere în greutate, acest mod echilibrat și durabil de alimentație nu vă obligă să urmăriți meticulos caloriile sau să eliminați vreunul dintre alimentele sau băuturile dumneavoastră preferate (inclusiv vinul roșu!). Pe lângă faptul că încurajează o alimentație sănătoasă, dieta mediteraneană pune accent și pe încorporarea activității fizice zilnice în rutina dumneavoastră.

Recunoscută de mult timp pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, dovezile științifice sugerează că dieta mediteraneană este antiinflamatoare și poate contribui la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol și tensiune arterială, precum și la susținerea bacteriilor intestinale bune. Dieta mediteraneană a luat amploare în 2013, după ce o echipă de cercetători de la Universitatea din Barcelona a studiat peste 7.000 de participanți și a documentat îmbunătățiri drastice ale sănătății inimii acestora. Un studiu mai recent a constatat, de asemenea, că persoanele în vârstă pot îmbunătăți considerabil funcția creierului și propria longevitate prin adoptarea dietei mediteraneene.

Beneficiile pentru sănătate legate de stilul de viață mediteranean pot include:

Reducerea riscului de boli de inimă

Potrivit Asociației Americane a Inimii, consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. În plus, dietele sărace în sodiu, cum ar fi dieta mediteraneană, pot ajuta la prevenirea și/sau controlul hipertensiunii arteriale.

Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Dieta mediteraneană poate ajuta la reducerea colesterolului rău (LDL), care este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Dieta încurajează grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, care este bogat în grăsimi mononesaturate și este asociat cu reducerea colesterolului rău (LDL). Dieta descurajează consumul de grăsimi saturate, cum ar fi untul și margarina, care pot crește LDL.

Scăderea riscului de diabet de tip II

Cercetările arată că urmarea dietei mediteraneene poate fi utilă în prevenirea și gestionarea diabetului de tip II, deoarece poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și bacteriile intestinale în general, datorită faptului că este bogată în fibre și alimente antiinflamatorii și mai puțin bogată în zaharuri adăugate, cereale rafinate și legume fără amidon.

Prevenirea declinului cognitiv

Dieta pune accentul pe consumul de alimente vegetale care sunt bogate în mod natural în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, cum ar fi legumele, cerealele, nucile, semințele, legumele și fructele. Potrivit unor studii, urmarea acestui tip de dietă poate încetini, de asemenea, evoluția bolii Alzheimer și poate contribui la reducerea riscului de demență.

Gestionarea greutății

Un studiu recent a constatat că urmarea dietei mediteraneene poate duce la un risc redus de obezitate și poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate și la reducerea riscului de creștere a circumferinței ponderale.

Reducerea riscului de mortalitate generală

Studiile arată că riscul de mortalitate generală este redus atunci când dieta mediteraneană este combinată cu activitatea fizică.

Toxina botulinică sau acidul hialuronic?

Toxină botulinică

Forma cosmetică a toxinei botulinice blochează semnalele nervoase către mușchiul în care a fost injectată și, prin urmare, previne contracția musculară care este, de obicei, responsabilă de ridurile faciale. Aceasta provoacă o paralizie temporară a mușchilor și, în consecință, o piele mai netedă pe partea superioară a feței. Injecțiile cu Botox sunt reversibile după o anumită perioadă de timp.

Indicații ale toxinei botulinice

Toxina botulinică este utilizată de 25 de ani în neurologie, oftalmologie și medicină pediatrică. Substanța are mai multe indicații terapeutice, cum ar fi detrusorul hiperactiv neurogenic, scleroza multiplă, leziuni ale măduvei, tulburări de motricitate oculară, blefarospasm, torticolis spasmodic, hiperhidroză axilară severă, etc.

Toxina botulinică poate fi combinată cu mai multe medicamente, cum ar fi antibioticele aminoglicozide, antidepresivele triciclice, antihistaminicele, medicamentele antipsihotice, relaxantele musculare și așa mai departe.

Medicul trebuie să efectueze examinări preliminare și să discute amănunțit cu pacientul înainte de a opta pentru toxina botulinică ca tratament.

Prin utilizarea toxinei botulinice, se poate observa o îmbunătățire semnificativă în tratamentul hiperhidrozei axilare (transpirație excesivă la subraț) începând cu prima ședință. Rezultatele injecțiilor cu botox pot dura o perioadă de 4 luni sau chiar un an. Pot fi programate și alte ședințe de injecții cu toxină botulinică, dar trebuie respectată o perioadă de 4 luni între injecții.

Indicații ale toxinei botulinice în chirurgia cosmetică

Zonele cel mai frecvent tratate sunt ridurile frunții și ridurile laba gâștei din apropierea ochilor. Pot fi tratate și alte câteva zone, cum ar fi ridurile gâtului, mușchii groși ai maxilarului sau liniile de pe buze.

După o analiză amănunțită a calității pielii feței și a ridurilor, medicul poate recomanda combinarea mai multor produse și tehnici pentru a reduce îmbătrânirea facială.

-pentru a trata ridurile dintre sprâncene, toxina este injectată în trei mușchi: doi dintre ei sunt situați la nivelul sprâncenelor și un altul la nivelul podului nasului.

-pentru a trata ridurile orizontale de la nivelul frunții, toxina se injectează în mușchiul frontal (care asigură ridicarea sprâncenelor).

-pentru a trata ridurile laba gâștei (ridurile de la colțul exterior al ochiului), toxina se injectează în mușchiul orbicular al pleoapelor. Rezultatele injecțiilor sunt vizibile după două săptămâni. Ridurile din partea superioară a feței sunt reduse temporar, dacă nu eliminate, iar fața arată mai tânără ca niciodată.

Activitatea mușchilor mimetici și vorbitul trebuie evitate cu orice preț după procedură, astfel încât injecțiile să fie difuzate local într-un mod corespunzător.

Acid hialuronic

Acidul hialuronic este o substanță naturală care se regăsește în țesuturile conjunctive moi ale corpului și în lichidul din jurul ochilor. Se regăsește, de asemenea, în unele cartilaje și fluide articulare, precum și în țesutul pielii.

Acidul hialuronic este extras și reformulat, iar acum a devenit unul dintre cele mai populare tipuri de materiale de umplere injectabile din lumea chirurgiei estetice. Substanța a fost revoluționară în tratarea ridurilor și a aspectului feței.

Indicații ale acidului hialuronic

Tratamentul cu acid hialuronic este volumizant și, prin urmare, poate fi folosit pentru a corecta anumite imperfecțiuni morfologice, cum ar fi o bărbie retrasă, obraji turtiți, imperfecțiuni cutanate sau cicatrici (acnee, varicelă, traumatisme faciale etc.). Deformațiile și regiunile corpului lipsite de volum pot fi, de asemenea, corectate prin injecții cu acid hialuronic.

Cu toate acestea, dacă corecția necesită injecții importante de volum, se recomandă să se facă în schimb un lipofilling.

Cele mai cunoscute indicații ale injecțiilor cu acid hialuronic sunt imperfecțiunile feței, cum ar fi ridurile, liniile fine (ridurile de leu, ridurile piciorului de corb, etc. ), ridurile feței (pliurile nasolabiale, pliurile de amărăciune, pliurile bărbiei și ale buzelor, etc.), gâtul, buzele și pierderea de volum care se datorează îmbătrânirii (obraji, sub ochi, bărbie, pomeți, conturul mandibular, nas, etc.).

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acidul hialuronic durează o perioadă mai lungă atunci când este injectat în partea inferioară a feței.

La câteva ore după injectare, se recomandă evitarea activității mușchilor mimici ai feței și a vorbirii. De asemenea, se recomandă să nu beți alcool și să nu expuneți zonele tratate la soare timp de câteva zile după injecție. Efectele post-injecție pot include vânătăi și roșeață temporară. Dacă ați fost injectat în buze, vânătăile pot dura până la o săptămână. Este important să aveți răbdare, deoarece rezultatele pot fi apreciate abia după câteva zile.

Injecțiile cu acid hialuronic pot fi folosite singure sau combinate cu alte tehnici medico-chirurgicale de întinerire, cum ar fi o blefaroplastie sau o operație de lifting facial. Injecțiile cu acid hialuronic pot fi, de asemenea, combinate cu injecții cu toxină botulinică.

Hiperplazia benignă de prostată – Cauze, simptome și opțiuni de tratament

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) sau adenomul de prostată este o afecțiune frecventă la bărbații în vârstă, caracterizată prin mărirea benignă a prostatei. Aceasta poate duce la simptome precum urinare dificilă, urinări frecvente, senzație de golire incompletă a vezicii și alte probleme de tract urinar.

Prostata este o glandă a sistemului reproducător masculin, situată sub vezica urinară, înconjurând parțial uretra. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, celulele prostatei pot crește în număr, determinând mărirea volumului acestei glande.

Mărirea prostatei poate comprima uretra, îngreunând eliminarea normală a urinei din vezică. Deși cauzele exacte ale HBP nu sunt pe deplin elucidate, factorii hormonali și genetici par să joace un rol important.

Simptome frecvente

Principalele simptome ale HBP includ:

  • Urinare îngreunată și slabă, jet diminuat
  • Nevoia de a forța pentru eliminarea urinei
  • Urinare frecventă, mai ales noaptea
  • Scurgere urinară, picături după urinare
  • Senzație de golire incompletă a vezicii
  • Urgență urinară frecventă
  • Dureri în timpul urinării sau ejaculării
  • Retenție urinară acută (imposibilitatea de a urina), mai rar
  • Sângerări uretrale, infecții urinare
  • Scăderea libidoului, disfuncție erectilă

Nu toți bărbații cu prostată mărită dezvoltă simptome severe. Uneori HBP este depistată întâmplător prin analize medicale de rutină.

Diagnostic și evaluare

Pentru un diagnostic cert, medicul urolog va efectua inițial un consult și un tușeu rectal pentru a estima mărimea și forma prostatei. Analizele de sânge verifică nivelul PSA.

Teste precum urografia, ecografia transrectală, cistoscopia permit vizualizarea directă a prostatei mărite și evaluarea efectelor asupra tractului urinar. Uneori este indicată biopsia prostatei pentru a exclude malignitatea.

Opțiuni de tratament

Tratamentul poate varia în funcție de severitatea simptomelor. Unele abordări includ:

  • Medicație cu blocanți alpha-adrenergici pentru relaxarea mușchilor prostatei și gâtului vezical, ameliorând simptomele. Printre aceștia se numără tamsulosin și terazosin.
  • Inhibitorii de 5-alfa reductază precum finasterida și dutasterida reduc dimensiunea prostatei.
  • Fitoterapice și suplimente precum Serenoa Repens pot ameliora simptomatologia.
  • Uromexil Forte este un supliment natural pe bază de extract din fructul de Prunus Africana, vitamină B6, acid pantotenic și aminoacidul alanină. Poate ameliora simptomele tractului urinar inferioare în HBP.
  • Intervenții minim invazive precum rezecția transuretrală a prostatei (RTUP) sau ablația cu ac prin radiofrecvență.
  • Adenomectomia deschisă sau laparoscopică – îndepărtarea chirurgicală a țesutului adenomatos.

Indiferent de abordare, este important consultul periodic la urolog și tratarea promptă a eventualelor complicații. Printr-un stil de viață sănătos și monitorizare atentă se pot preveni agravările. Deși poate impacta negativ calitatea vieții, hiperplazia benignă de prostată este o afecțiune controlabilă.

Terapia PRP Bio Gel Platelet

Piele mai fermă pe față? Și un tratament pentru căderea părului care chiar funcționează? Da, există. Cu ajutorul sângelui autolog. Și pentru că folosim substanțe endogene, obținem rezultate extrem de pozitive.

Liftingul cu plasmă acționează ca o băutură energizantă pentru pielea dumneavoastră. Luând sângele dumneavoastră și centrifugându-l, putem extrage plasma, care este bogată în trombocite, citokine, factori de creștere, vitamine, proteine și minerale. Folosind o metodă de mezoterapie, o injectăm în pielea feței și stimulăm pielea să se regenereze în mod durabil. Organismul produce colagen nou, acid hialuronic, fibre elastice și vase de sânge. După doar câteva săptămâni, veți vedea cât de remarcabil de diferită arată pielea feței dvs.

Întrebări frecvente despre eprubetele PRP Bio Gel Platelet

Ce este terapia PRP?

Terapia cu plasmă se mai numește și lifting cu plasmă, sau lifting vampir. Acest tratament utilizează plasma proprie a organismului pentru a stimula reînnoirea celulară, producția de colagen și de vase de sânge. Atunci când este aplicat pe față, gât sau decolteu, duce la o reînnoire profundă a pielii și la o piele mai tânără, cu un aspect mai sănătos. Ridurile fine dispar, ridurile profunde sunt îmbunătățite, iar porii pielii sunt reduși, ceea ce duce la un ten uniform. Atunci când plasma este injectată în scalp, aceasta duce la producerea de noi celule capilare și, ulterior, îmbunătățește căderea părului.

Cum functioneaza terapia PRP Bio Gel Platelet?

Propria noastră plasmă este plină de trombocite, factori de creștere, citokine, vitamine și hormoni. Dacă plasma este aplicată în piele, aceasta declanșează producția de noi celule, fibre de colagen și vase de sânge. Ca urmare, pielea se reînnoiește singură și țesutul conjunctiv se strânge.
Mai mult, dacă plasma este injectată în scalp, aceasta activează celulele capilare. Prin urmare, este o terapie puternică împotriva căderii părului – pentru bărbați și femei.

Cine poate beneficia de terapia PRP Bio Gel Platelet?

Terapia PRP este independentă de vârstă, sex sau tip de piele. Este benefic pentru toți clienții care doresc să aibă o piele mai tânără, cu aspect uniform sau care suferă de căderea părului.

Cum se efectueaza procedura PRP?

La început se prelevează sânge cu un ac foarte fin și se introduce în eprubete PRP speciale de plasmă. Aceste eprubete de plasmă sunt apoi centrifugate pentru a separa plasma de celulele roșii din sânge (așa numitele eritrocite). După centrifugare, puteți vedea plasma galbenă în partea de sus și globulele roșii la baza tubului. Plasma este apoi extrasă în seringi și injectată în piele prin intermediul unor ace foarte fine de mezoterapie.

Este dureroasa terapia PRP?

Retragerea sângelui este doar ușor incomodă. Pe zonele de tratament se aplică o cremă anestezică, astfel încât tratamentul este aproape nedureros.

Cât de repede voi vedea rezultatele dupa terapia PRP?

Primele rezultate sunt vizibile pe față, gât și decolteu după 2-3 săptămâni, iar pe scalp după 4-5 săptămâni.

De câte ședințe de tratament PRP am nevoie?

Se recomandă 3-6 tratamente la fiecare 4-6 săptămâni.

Există efecte secundare dupa terapia PRP?

Pot apărea roșeață, umflături sau vânătăi care se rezolvă în câteva zile.

Ce trebuie să iau în considerare înainte/după tratament?

Medicamentele care subțiază sângele, cum ar fi aspirina, trebuie evitate cu o săptămână înainte de tratament. Expunerea directă la soare și vizitele la saună trebuie evitate la 2 săptămâni după terapia cu plasmă.

Cele mai bune alimente pentru piele

Funcția principală a pielii este de a ne proteja corpul nu numai de bacterii și viruși, ci și de poluare și substanțe chimice cu care venim în contact zilnic. Prin urmare, trebuie să avem foarte multă grijă de ea, de sănătatea ei și, bineînțeles, de frumusețea ei. Și știai că alimentele joacă un rol fundamental?

Struguri violet și roz și fructe roșii precum căpșuni, mure, zmeură

Aceste fructe sunt surse de resveratrol, care este un polifenol cu ​​o acțiune antioxidantă puternică care reduce acțiunea radicalilor liberi și a inflamației pielii, pe lângă faptul că este un aliat puternic în întinerirea pielii și în tratamentul melasmei.

Lămâia

Lămâia este o sursă de vitamina C, un micronutrient care stimulează sinteza colagenului: organismul nu poate produce colagen cu o deficiență de vitamina C. De altfel, acesta este un element obligatoriu în orice dietă pentru cei care vor să rămână tineri. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant puternic, care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea celulară.

Sos de roșii de casă

Aceasta este una dintre cele mai mari surse de licopen. Cu toate acestea, beta-carotenul prezent în roșii este mai bine absorbit atunci când este încălzit cu ulei de măsline, când devine biodisponibil, deoarece este consumat în dieta mediteraneană. Există studii foarte solide care arată că licopenul acționează pentru a preveni acțiunea razelor solare și chiar ajută în lupta împotriva cancerului de piele și a îmbătrânirii pielii.

Semințe de dovleac

Sursă de crom, care poate acționa indirect, îmbunătățind sensibilitatea la insulină, reducând acțiunea factorilor inflamatori. Pe lângă crom, semințele de dovleac conțin vitamina E, un antioxidant foarte important.

Turmeric

Curcumina prezentă în rădăcină este un antioxidant puternic cu acțiune antiinflamatoare și care ajută la combaterea acțiunii nocive a razelor solare. Unele studii solide arată efectul preventiv al turmericului împotriva unor boli de piele. În plus, are acțiune bactericidă, care poate ajuta în tratamentul acneei sau în procesele inflamatorii și cicatrizante.

Măr

Sursă de quercetină, un flavonoid care are acțiune împotriva radicalilor liberi și, de asemenea, ajută la atenuarea proceselor alergice. De asemenea, are un beneficiu minunat pentru piele, adică reducerea absorbției rapide a zahărului.

Ceai verde cu lămâie și nuci braziliene

Consumul ambelor, plus lămâie, este o combinație strategică minunată în lupta împotriva îmbătrânirii celulare.

Rozmarin

Antioxidant puternic, esențial ca acompaniament al meselor bogate în grăsimi animale, întrucât unii compuși inhibă reacțiile de oxidare a grăsimilor care pot fi inflamatorii și dăunează aspectului pielii. Rozmarinul și alte ierburi sunt foarte importante pentru cantitatea de antioxidanți, mai ales atunci când sunt cultivate acasă, fără pesticide.

Varza de Bruxelles

Bogat în vitaminele A și C (antioxidanți), este și o sursă excelentă de fibre care hrănesc bacteriile benefice din intestin care produc butirat, un acid gras care poate îmbunătăți hidratarea pielii și poate preveni procesele alergice.

Varza de Bruxelles este un aliment prebiotic, care te face sa te simti satul si te ajuta sa mananci mai putin. În plus, îmbunătățește sănătatea intestinală și performanța bacteriilor bune. Merită să ne amintim că intestinul este al doilea „creier” al nostru și este direct legat de sănătatea pielii.

Semințe de in

Sursă mare de magneziu, un mineral important pentru diferite procese endocrino-metabolice. Unul dintre simptomele carenței de magneziu este dorința exacerbată de a consuma dulciuri, care sunt dușmanii pielii.

Semințele de in au proprietăți antioxidante și au, de asemenea, omega 3 și fibre, care sunt antiinflamatoare puternice, cu mai multe studii care indică acțiunea lor împotriva diferitelor boli, precum psoriazisul.

Sursa articol:

Ridurile de pe gât și tratamentul

Ridurile sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire, dar unii oameni sunt încă surprinși de apariția bruscă a ridurilor de pe gât. Uneori, concentrarea exclusiv pe îngrijirea feței înseamnă că gâtul este puțin neglijat. Iată câteva informații utile despre ridurile de pe gât.

De ce apar ridurile de pe gât?

Pielea gâtului este foarte asemănătoare cu pielea feței. Odată cu vârsta și expunerea la factorii de mediu, cum ar fi poluarea și razele UV, pielea își pierde elasticitatea și tonusul. Producția de colagen se diminuează, iar pielea începe să se lase. Această piele slăbită creează falduri sau riduri acolo unde înainte era netedă și uniformă.

Când apar de obicei ridurile de pe gât?

Ridurile și liniile fine apar adesea în zona feței și a gâtului atunci când oamenii au între 20 și 30 de ani. Mulți oameni raportează că au observat riduri mai proeminente pe gât înaintea feței. Pentru cei mai mulți, totuși, pielea gâtului nu prezintă de obicei riduri avansate până în jurul vârstei de 50 de ani.

Există o varietate de lucruri care pot încetini îmbătrânirea prematură și ridurile de pe gât care vin odată cu aceasta.

Cum să lupți împotriva ridurilor de pe gât

Îmbunătățiți aspectul general al pielii urmând aceste sugestii despre cum să scăpați de ridurile de pe gât.

  • 1. Faceți exerciții pentru gât

Strângeți și tonifiați mușchii gâtului, creșteți fluxul sanguin în zonă și stimulați producția de colagen prin exerciții pentru gât și yoga pentru față. Toate acestea sunt arme indispensabile în lupta împotriva îmbătrânirii pielii și a ridurilor de pe gât. Rețineți că exercițiile pentru gât previn formarea ridurilor mai degrabă decât eliminarea acestora.

  • 2. Folosiți creme pentru gât pe bază de retinol și seruri cu vitamina C

Experții sunt de acord că cremele, serurile și loțiunile care conțin vitamina C sunt deosebit de eficiente. Acestea acționează ca antioxidanți atunci când sunt aplicate pe piele și o protejează împotriva daunelor provocate de razele UV, crescând în același timp factorul colagen.

Retinolul este, de asemenea, neprețuit atunci când vine vorba de regenerarea celulară. Acesta accelerează procesul de reînnoire a celulelor pentru a produce o piele mai tânără cu un aspect mai moale.

  • 3. Exfoliază gâtul

Celulele moarte strică vizibil aspectul pielii. Exfolierea îndepărtează aceste celule împreună cu murdăria și uleiul acumulate în pori, care cauzează acnee. Folosirea unor produse special concepute pentru fiecare tip de piele și evitarea ingredientelor dure pot fi, de asemenea, de ajutor. Încercați întotdeauna o să nu exfoliați excesiv.

  • 4. Optați pentru fillere dermice

Fillerele dermice injectabile volumizează pielea în zona vizată, netezind în același timp suprafața. Faceți câteva cercetări cu privire la sortimentul vast de materiale de umplere de pe piață, deoarece utilizarea lor depinde de rezultatul dorit. Atunci când alegeți această tehnică de îngrijire a pielii pentru a elimina ridurile de pe gât, fiți conștienți de faptul că rezultatele sunt doar temporare.

  • 5. Fă-ți injecții cu Botox

O altă opțiune pentru eliminarea ridurilor de pe gât este Botoxul. Aceasta presupune injectarea unei cantități mici de toxină botulinică în piele. Multiple efecte secundare sunt asociate cu acest produs, așa că trebuie discutat cu un profesionist calificat în domeniul sănătății înainte de injectare.

Cum să preveniți ridurile gâtului?

Purtați întotdeauna protecție solară

Protejați pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Experții sugerează să aplicați cremă de protecție solară ori de câte ori plănuiți să fiți în aer liber. Rețineți că este totuși necesar să purtați protecție solară chiar și cu fond de ten. Se recomandă un SPF de cel puțin 30.

Beți multe lichide

Băutul multor lichide menține aspectul și senzația de bine a pielii prin eliminarea toxinelor. În plus, atunci când organismul se deshidratează, pielea își pierde elasticitatea și tonusul.

Hidratați pielea

Hidratați, hidratați, hidratați, hidratați. Nu o putem spune suficient de des. Deși multe persoane aplică zilnic cu sârguință produse pentru față, mulți neglijează să acorde gâtului lor același nivel de atenție.

Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce pielea îmbătrânește și devine în mod natural mai uscată. Multe schimbări în organism apar în apropierea menopauzei, inclusiv diferențe în tonusul și textura pielii.

Bibliografie:

https://italtrade.ro/blog/fillere-cu-acid-hialuronic-sau-toxina-botulinica/

https://grestetica.ro/blog/6-mituri-despre-riduri/

https://grestetica.ro/blog/unde-poate-fi-injectat-botoxul/

Există o corelație clară între diabet și vedere, prevenirea este mai bună decât vindecarea

Care este corelația dintre diabet și problemele de vedere?

Persoanele care suferă de diabet – atât de tip 1, cât și de tip 2 – sunt mai expuse riscului de a dezvolta probleme de vedere, deoarece ochii sunt un organ „țintă” al bolii. Ce înseamnă acest lucru? Că excesul de zahăr din sânge deteriorează atât rețeaua de vase mici din retină, cât și celelalte structuri ale ochiului, afectând astfel acuitatea vizuală. Diabetul afectează vederea pe termen scurt și lung, chiar și fără simptome evidente. Să analizăm ambele afecțiuni.

Diabetul și efectele pe termen scurt asupra vederii

Atunci când glicemia crește brusc și în mod nereglementat, așa cum se întâmplă în tranziția de la prediabet la diabetul zaharat în toată regula, sau atunci când se schimbă tratamentul hipoglicemic, persoana poate avea o vedere ușor încețoșată din cauza creșterii lichidului din ochi. Totuși, această tulburare a vederii este temporară și se rezolvă atunci când nivelul de zahăr din sânge se stabilizează din nou.

Diabetul și consecințele pe termen lung asupra vederii

În cazul în care nivelurile anormale de glicemie persistă în timp, de exemplu din cauza lipsei unui diagnostic de diabet la timp sau a faptului că o persoană rămâne într-o stare de prediabet pentru o perioadă lungă de timp, hiperglicemia poate produce leziuni semnificative la nivelul microcirculației structurilor interne ale ochiului, ceea ce duce la creșterea presiunii, microhemoragii, formarea de trombi și dezvoltarea de neoplazii. În timp, capilarele tind să slăbească și să exsudeze, creând efuziuni care nu se reabsorb și care pot duce la edem macular diabetic (EMD).

Inițial, prin urmare, vederea persoanelor cu diabet rămâne aproape neafectată. Pot trece mai mulți ani de la diagnosticare până când apar suficiente simptome care să dezvăluie ce leziuni oculare a provocat diabetul. Prin urmare, înainte ca diabetul să provoace boli oculare cronice și degenerative, cum ar fi retinopatia diabetică, edemul macular diabetic și glaucomul, este extrem de important să se efectueze regulat examinări oftalmologice complete. Riscul pe care îl riscă cineva este să își piardă vederea complet sau parțial. Dar vestea bună este că în 90% din cazuri pierderea vederii legată de diabet poate fi prevenită.

Diabetul de tip 2 și vederea: există o diferență între tipurile de diabet?

Diabetul de tip 2, sau diabetul adultului, este responsabil pentru un procent mai mare de afecțiuni ale vederii, atât pentru că este tipul predominant de boală diabetică (90 la sută din toate cazurile), cât și pentru că este mai des diagnosticat târziu.

Deoarece diabetul de tip 1, care are o cauză autoimună cu debut acut, este de obicei diagnosticat devreme la copii sau adolescenți, este puțin probabil să producă deficiențe permanente de vedere în primii ani. Prin urmare, protocolul de screening pentru bolile oculare legate de diabet include examinări oftalmologice anuale regulate după primii cinci ani de la diagnosticare.

În schimb, diabetul de tip 2, care are cauze metabolice și apare la adulți cu simptome inițial neglijabile, este adesea descoperit târziu. Din acest motiv, odată ce au fost diagnosticate, persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să se supună cât mai curând posibil unor examinări oftalmologice amănunțite – control al fundului de ochi și, eventual, OCT – pentru a verifica starea de sănătate a ochilor și pentru a preveni simptomele de vedere, dacă nu sunt deja prezente.

Lista bolilor oculare care rezultă din diabet

Diabetul de lungă durată crește riscul de probleme de vedere, chiar și atunci când este compensat corespunzător. Există mai multe patologii ale vederii legate de diabet, deoarece suișurile și coborâșurile de glucoză dăunează tuturor structurilor oculare: cristalin, cornee, umor vitros și, mai ales, retină. În plus, problemele anterioare, cum ar fi defectele de refracție (miopie, astigmatism, presbiopie) tind să se agraveze din cauza diabetului. Să aruncăm, așadar, o privire asupra tuturor bolilor oculare care sunt direct sau indirect corelate cu diabetul.

Lista bolilor oculare legate de diabet

  • Retinopatia diabetică (DR). Apare atunci când vasele retiniene își pierd tonusul și se slăbesc. În astfel de cazuri, acestea se pot ocluziona, se pot rupe, creând microhemoragii, exsudație sau pot crește necontrolat. Această boală gravă poate afecta toate persoanele cu diabet și dă simptome vizuale doar într-un stadiu tardiv. RD este o boală cronică, progresivă, dar astăzi poate fi stopată eficient cu ajutorul unei terapii intraoculare adaptate la fiecare caz în parte.
  • Edemul macular diabetic (EMD). Aceasta este cea mai gravă complicație a retinopatiei diabetice, care apare atunci când se acumulează lichid între retină și maculă, formând edem. Dacă nu este tratat, edemul macular diabetic poate duce la vedere slabă severă, dar poate fi prevenit în două moduri: prin ținerea sub control a diabetului cu ajutorul terapiei hipoglicemice și prin efectuarea unor controale oftalmologice regulate.
  • Glaucomul. Un termen generic pentru diferite boli oculare cauzate de o creștere a presiunii intraoculare care deteriorează nervii oculari. Glaucomul rămâne asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp, dar dacă nu este tratat poate duce la orbire, iar diabetul dublează probabilitatea de a dezvolta această boală. Din nou, examinările oftalmologice regulate pot preveni complicațiile mai grave ale glaucomului chiar și la persoanele cu diabet.
  • Cataracta. O boală a cristalinului, care duce la o vedere din ce în ce mai întunecată. Afectează de obicei persoanele în vârstă, dar la diabetici poate să apară mult mai devreme, provocând simptome vizuale semnificative. Tratamentul de elecție pentru cataractă este intervenția chirurgicală cu înlocuirea cristalinului, însă persoanele diabetice prezintă un risc mai mare de complicații postoperatorii.
  • Diplopia. Vedere dublă. Această afecțiune ciudată poate afecta vederea persoanelor cu diabet atunci când hiperglicemia afectează nervii cranieni care permit mișcarea coordonată a ochilor.
  • Alte afecțiuni oculare și ale vederii legate de diabetul de tip 1 sau de tip 2: sindromul ochiului uscat, keratopatia (vulnerabilitatea corneei la infecții și abraziune), rubeoza irisului (neovascularizație ischemică a irisului), uveita (inflamația membranelor dintre cornee și sclera oculară), ocluziile venoase retiniene (a venei centrale CRVO și a ramurii BRVO), neuropatia optică.

Erecție și alimente afrodisiace

În acest articol, încercăm să clarificăm ce aspecte sunt legate de excitarea masculină și de erecția penisului. Înainte de a analiza alimentele și substanțele care facilitează și îmbunătățesc erecțiile, este necesar să învățăm mai multe despre organul sexual masculin și să aprofundăm posibilele cauze ale lipsei de funcționare.

Anatomia penisului

Penisul este un organ alcătuit din două corpuri cavernoase paralele, în interiorul cărora trece un țesut arterial numit corp spongiosum. Corpii cavernoși din interiorul penisului sunt înveliți de o bandă fibro-elastică groasă numită albuginee. Această bandă musculară este cea care permite penisului să își mărească lungimea și volumul până la aproximativ de două ori dimensiunea organului în repaus. Lungimea medie a penisului este de 12-16 centimetri atunci când este în erecție, dar lungimea penisului variază foarte mult de la individ la individ și, de asemenea, în funcție de rasă.

Erecția penisului

Erecția penisului este definită ca fiind umplerea maximă a corpilor cavernoși cu sânge arterial și, în același timp, închiderea ieșirii sângelui venos din corpii cavernoși și din țesutul spongios din care este compus glandul. Glandul este terminalul penisului, asemănător cu o glugă, are propria erecție și este bogat în receptori sexuali.

Din punct de vedere fiziologic, mecanismul erectil este perfect, cu excepția cazurilor de:

deficit de aflux arterial (tromboembolism posttraumatic sau netraumatic al arterelor hipogastrice sau peniene bilateral)
alterare a fluxului venos de ieșire „scurgere-venos” (ruptură a corpilor cavernoși sau fibroză a albuginei cunoscută sub numele de induratio-penis-plastica sau boala La Peronje).
Faza erectivă se încheie cu punctul culminant orgasmic și ejacularea. Durata erectivă este o curbă gaussiană care variază în medie între 2 și 7 minute, cu variabile subiective.

Erecție, ejaculare și orgasm
Erecția și ejacularea sunt rezultatul unei integrări complexe între sistemul nervos central și cel periferic, care are loc conform unui mecanism în „cascadă” care implică următoarele zone

  • Cortexul cerebral
  • Sistemul limbic
  • Hipotalamus
  • axa hipotalamus-hipofiză-gonadă
  • Măduva spinării
  • Activitatea endocrină periferică
  • Răspunsuri vasculare, hemodinamice și musculare

Toate aceste structuri, neurologice și fiziologice, sunt esențiale pentru sexualitatea creativă, recreativă și procreativă, tipică rasei umane. De asemenea, acest dialog integrat poate fi declanșat la ambele sexe nu numai prin stimularea terminațiilor senzoriale, ci și prin stimulare tactilă, vizuală și olfactivă, precum și prin memorie și imaginație (fantezie erotică subiectivă). Orice afectare tranzitorie sau permanentă în fiecare fază a acestui circuit complex poate duce la un deficit al funcției sexuale și, în consecință, al funcției procreative, inclusiv:

Erecții nocturne

Erecțiile nocturne sunt un eveniment normal și pot apărea de mai multe ori în timpul nopții (în medie de 3 ori pe noapte). Erecțiile nocturne sunt involuntare și apar în timpul fazelor de somn profund și, de obicei, nu sunt percepute de subiect. Erecțiile nocturne sunt un bun indicator al unei funcții erectile adecvate. Tumescența peniană nocturnă (testul NPT) este un test care se efectuează în mediul spitalicesc la subiecții care se plâng de disfuncție erectilă completă (de obicei, candidați la intervenții chirurgicale cu proteze endo-cavernoase de ultimă generație), tocmai pentru a evalua funcția erectilă.

Disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă poate fi definită ca o erecție insuficientă pentru a permite o penetrare vaginală satisfăcătoare și pentru a finaliza un act sexual complet (orgasm și ejaculare). Cauzele disfuncției erectile pot fi atât fiziologice, cât și psihologice. De fapt, disfuncția erectilă este o tulburare care poate apărea chiar și în prezența unui echilibru hormonal normal. În acest caz vorbim de:

Disfuncție erectilă psihogenică

Disfuncție erectilă datorată anxietății de performanță
Disfuncție erectilă datorată dereglării neurovegetative a sistemelor nervoase involuntare simpatic și parasimpatic
Impotență
Mult mai complexă este definiția impotenței, deoarece, pe lângă problemele de disfuncție erectilă, care pot fi sau nu prezente, există și absența libidoului (dorința sexuală). Pentru a pune diagnosticul de impotență, se folosește, în ambulatoriu, testul intracavernos cu prostaglandină E1, care induce o erecție involuntară la pacient. După câteva minute, erecția este înregistrată cu un aparat specific (Dynamic Echocolordoppler), care, în funcție de durata fluxului arterial și de apariția fluxului venos, poate indica amploarea mai mult sau mai puțin severă a disfuncției erectile. Se vorbește de impotență în acele cazuri complexe în care disfuncția erectilă severă este asociată cu disfuncția hormonală. Disfuncțiile hormonale care determină impotența sunt:

Testosteronul total și liber cu valori sub limitele normale;
Hipogonadismele primare-congenitale și secundare-accesorii;
Hiperprolactinemia funcțională sau neoplazică, inclusiv hiperprolactinemia malignă, adică un exces de producție hipofizară de prolactină (hipofiza-anterioară sau adenohipofiza);
Hiperestrogenisme congenitale. Sindromul de feminizare a testiculelor, adică un exces de estrogen produs de testicule din cauza unei erori enzimatice;
Exces de estrogen exogen din alimente;
Andropauza, adică o reducere progresivă și fiziologică a testosteronului de-a lungul anilor până la valori uneori sub pragul minim, cu apariția așa-numitului „sindrom metabolic”, o amenințare reală la adresa supraviețuirii normale;
În astfel de cazuri, numai prin tratarea defectului hormonal prin terapii hormonale țintite se pot obține rezultate terapeutice valide și consistente.

Cauzele disfuncției erectile

Principalele cauze ale disfuncției erectile și impotenței sunt variate și numeroase, cu o variabilitate semnificativă de la un subiect la altul și în funcție de vârstă la diferite vârste: adolescență-adulțime-vârstă înaintată.

Cauze psihogene. Absența unor alterări organice, dar o puternică prezență psihică ce inhibă într-un mod mai mult sau mai puțin grav activarea cercului neuronal al erecției. În aceste cazuri, terapia este dificilă și consumatoare de timp, de multe ori problema trebuie tratată cu o abordare multidisciplinară (psiholog, androlog etc.).
Cauze organice. Acestea includ:
Defecte circulatorii. Arteriopatii obliterante-anomalii vasculare ale pelvisului;
Hormonale și endocrine;
Leziuni neurologice și/sau ale măduvei spinării;
Traumatice. Din traumatisme accidentale sau iatrogene-chirurgicale ale coloanei vertebrale, bazinului;
Fractură de penis. Traumatismul penisului care implică organul ca întreg sau corpii cavernoși individuali. Penisul poate suferi ruptură în timpul erecției sau fibroză a corpilor cavernoși ( I.P.P.P.) cu deformare și angulație anormală a penisului considerate rare, dar adesea foarte ascunse și slab raportate de către pacient.

Cauze mixte. În cele din urmă, există mai multe patologii și infecții care pot duce la disfuncție erectilă, inclusiv diabetul și infecțiile bacteriene și fungice cu transmitere sexuală (Candida, bacteria Trichomonas, Chlamydia, Gardnerella). Aceste patologii se însoțesc în 30% din cazuri de disfuncție erectilă, cu ejaculare prematură secundară foarte frecventă, chiar dacă inconstantă, și duc, de asemenea, mai ales la cuplurile care coabitează de mai mulți ani (5 sau mai mulți), la infertilitate de cuplu (reducerea nemaspermiei și a motilității acestora).

Erecție: alimente afrodisiace

Fiecare individ posedă anumite mirosuri (feromoni-sudori..etc.) care pot excita un partener și, în consecință, vor exista caracteristici fizice care aprind într-o măsură mai mare excitația sexuală. Din acest punct de vedere, este posibilă identificarea factorilor perceptivi și psihologici ai excitației sexuale (vedere, mirosuri, culoarea și căldura pielii etc.) la care receptorii sexuali periferici (gland-penis-inguină la bărbați și clitoris-vagin la femei) sunt sensibilizați diferit de la un subiect la altul. Variabilitatea orgasmului feminin (care poate avea loc la nivelul clitorisului sau al vaginului, la celebrul punct G) este un exemplu al acestei relații complexe dintre receptorii sexuali și excitare.

În toate aceste diferite stări psihologice-hormonale-receptorilor, și în orice caz nepatologice, intră acele așa-numite substanțe afrodisiace naturale care ajută la a avea o erecție, la a o menține și la a o îmbunătăți fără a deteriora organismul (așa cum se întâmplă în cazul consumului de substanțe precum heroina, cocaina, alcoolul și canabisul).

Alimentele afrodiziace sunt acele alimente care facilitează excitarea sexuală și erecția penisului. Cu siguranță ne putem număra printre ele:

Peștele albastru, în special codul și stocul de pește, crustaceele și în special stridiile și caviarul. Toate aceste alimente sunt bogate în omega-3, iod, fosfor, zinc, vitaminele C și E și mai ales arginină, un puternic vasodilatator

ciocolată, ciocolată neagră bogată în teobromină, un vasodilatator (a cărei acțiune se pierde în asociere cu laptele)
Curry
Lemn dulce
Alunele de pădure, bogate în polifenoli (cu substanță activă feniletamina, un vasodilatator)
Uleiul de măsline extravirgin și măslinele, deoarece sunt bogate în vitaminele E și C
Maca din Peru. Un supliment natural, vasodilatator, bogat în aminoacizi esențiali, vitaminele E-C, zinc, cupru, calciu
Condimente: șofran, ginseng, yoimbină, cuișoare, damiana, vanilie, chilli. Dar și, deși cu un efect mai puțin intens: ghimbir, anason, nucșoară, coriandru, mosc, mira puana, virilplant. Astfel de condimente acționează ca antiastenice-euforice-excitante-stimulante datorită efectului feromonilor, vasodilatatoare puternice
Pepenele roșu, bogat în citrice și arginină (un puternic vasodilatator)
Vinul roșu, bogat în taninuri hrănește plăcerea
Trufa, bogată în adrostenediol-androgeni
Potasiu
Magneziu
Cafeaua, ceaiul și maté: băuturi energizante-excitante.

Surse de proteine pentru vegetarieni

Pe vremea când mă documentam despre dieta vegetariană, găseam de foarte multe ori aspecte legate de aportul de proteine, de necesarul zilnic, iar ceea ce am reținut este că atunci când te hotărăști să renunți la ceva trebuie să-i găsești înlocuitor. Proteinele sunt constituienți esențiali ai organismului iar specialiștii ne spun că ar trebui să consumăm aproximativ 0,5 g de proteină per kilogram greutate. Greutatea mea variază între 50-52 kg încerc ca pe timpul zilei să consum minim 26 g de proteină, dar niciodată nu stau cu cântarul după mine, având în vedere că sunt o mâncăcioasă desăvârșită cred că reușesc să depășesc 26 g, probabil din acest motiv sunt foarte activă și plină de energie 🙂

Vedeți voi, proteinele astea, sunt foarte importante pentru noi, deoarece sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare creșterii și refacerii țesuturilor. Ajută la clădirea musculaturii, sistemului imunitar, funcția cardiacă și respiratorie, dar și în procesul de eliminare a toxinelor. Indiferent că sunteți vegetarieni sau nu, trebuie să cunoașteți importanța acestora. Eu îmi asigur cele mai multe proteine din surse vegetale și din când în când din surse animale, acuma fiecare ia decizia după propria dorință și după cum îi face mai bine organismului

După cum vă spuneam într-un alt articol, dieta mea este 90% ovo-lacto-vegetariană și 10% restul. Ca și alimente ce conțin proteine pe care le consum în acești 10% sunt carnea de pui (ocazional) și peștele.

Pentru partea de ovo-lacto consum: ouă, brânză, cașcaval, smântână și iaurt.

Dar ce faci dacă vrei să renunți și la carne și la partea de ovo-lacto și vrei sa devii vegetarian 100%? Să știți că nu e imposibil și nu veți avea probleme cu privire la carența de proteine atâta timp cât știți ce trebuie să mâncați, chiar anul acesta mi-am făcut analize să văd cum stau la capitolul proteine și feedback-ul este unul pozitiv.

În continuare o să încerc să vă spun cam ce produse, care conțin proteine, consum în mod obișnuit:

1. Linte (18 g de proteină – o cană) și leguminoase – fasole (26 g de proteină – 2 căni), mazăre (8,4 g proteină – 100 g), năut (15 g de proteină – o cană)

2. Soia, în special tofu

3. Lapte de soia ( 230 ml de lapte – aprox. 8 g de proteină). Mai consum și lapte de migdale sau orez

4. Semințe: floarea soareluidovleacsusanSemințele de chia chiar sunt o sursă valoroasă de proteine (doar 2 lingurițe conțin aprox. 4,7 g de proteină)

5. Cereale: grâu, orez (de obicei orez integral), porumbovăz

6. Oleaginoase: nuci, alune, fistic, caju, migdale (aprox. 28 g din acestea conțin aprox. 6 g de proteină)

7. Ciuperci (5 g protein la 100 g produs)

8. Legume cu frunze verzi, în special spanacul (100 g de spanac are 3,5 g de proteină) și  broccoli (la 100 g broccoli avem aprox. 3 g de proteină). Salata verde (1,9 g proteină la 100 g produs)

9. Fructe și legume de orice fel (acestea conțin cantități mici de proteine dar folosite în combinație cu semințele sau oleaginoasele rezultă proteine complete). Fructele de goji conțin mai multe proteine decât grâul integral.

10. Alte surse de proteine raportate la 100 g produs: ardei gras rosu (1,3 g proteină), conopidă (2,8 g proteină), pătrunjel frunze (3,6 g proteină), praz (2,3 g proteină), cartofi (2,3 g proteină), roșii (1,1 g proteină), măslinevarză de Bruxelles (4 g proteină), usturoi (7,2 g proiteină), țelină rădăcină (1,4 g proteină),  pâine secară (7,8 g proteină), paste integralestruguri (2,1 g proteină), banane (1,3 g proteină), caise uscate (5,2 g proteină), curmale (1,9 g proteină), smochine (4,3 g proteină), stafide (2,5 g proteină) ș.a.

Notă: Menționez că informațiile referitoare la aportul de proteină per 100 g de produs au fost luate de pe Ghidul furnizat de Societatea de Nutriție din România.

Cam acestea sunt cele mai importante produse atunci când mă gândesc că trebuie să-mi asigur aportul de proteine. Desigur, mai sunt o serie de alte surse de origine vegetală, trebuie doar să vedeți care vă plac cel mai mult. Și pentru că de multe ori sunt pe fugă și nu am timp să stau la gătit dar totuși trebuie să-mi asigur necesarul, m-am gândit să vă dau o idee rapidă, o rețetă care e gata în mai puțin de 20 minute și e super delicioasă 🙂

Fasole verde cu semințe

Ingrediente:

– 1 pungă fasole verde (eu aveam congelată)

– 1 cană semințe de floarea-soarelui și dovleac

– câteva nuci, am pus cam o mână

– usturoi – în funcție de preferință (eu am pus cam 3 căței medii)

– sare de Hymalaya, piper, paprika dulce

Mod de preparare

Se prepară super ușor. Rumeniți semințele (dacă tigaia nu este de foarte bună calitate puteți pune cateva picături de ulei – pentru prăjit eu folosesc ulei de palmier) după care adăugați usturoiul, fasolea verde, nucile, sarea, piperul și paprika dulce sau iute după preferință. Mai lăsați maxim 10-15 minute, gustați iar dacă vă place gustul, dacă fasolea e gata înseamnă că ați terminat. O puteți servi ca atare sau cu tofu ori brânză sărată. Eu am ales tofu de data aceasta.

Sper că a fost de folos acest articol și că vă este foame. Spor la gătit și poftă bună!

Vă pup și vă îmbrățișez cu drag!

Ce mâncăm după sală?

Dragii mei,

Vă spuneam că de curând m-am apucat de sală, evident Cristina și Andrei, instructorii mei, nu mă lasă să chiulesc deloc și nu reușesc să dau skip la nici un exercițiu. Așa se face că după ce vin de la sală simt că aș mânca o tonă de mâncare :)), sper că nu sunt singura mâncăcioasă pe aici.

Știu că mulți dintre voi, în special femeile, evitați să mâncați după ce veniți de la sală, în ideea de a nu depunde caloriile pe care tocmai le-ați dat jos, dar acest principiu este eronat. Masa de după sport/sală este esențială, în special, pentru repararea țesutului muscular și refacerea depozitului de glicogen. Pe scurt, atunci când facem efort fizic, corpul arde grăsimi pentru a obține energia necesară activității respective. Dacă mănânci după sală, organismul nu folosește caloriile pentru a depozita grăsime, ci pentru a se reface și a face față eforturilor depuse ulterior.

Cele mai importante sunt proteinele, acestea trebuie consumate cât mai rapid după antrenament, pentru a repara leziunile mușchilor. În general, eu folosesc proteine vegetale în dieta mea, mai multe detalii despre sursele de proteine vegetale găsiți aici. Totodată, amino-acizii sunt foarte importanți pentru recuperarea rapidă și pentru a reduce inflamațiile după activitatea fizică. Încercați să nu consumați alimente grase, deoarece încetinesc absorbția nutrienților.

Dacă sunteți în pană de idei și vreți să gătiți ceva foarte rapid după sală, vă voi împărtăși ce am mâncat săptămâna trecută după sală.

P.S. Am reușit să merg doar de două ori pentru că joi am fost plecată din localitate. Dar tot e mai bine decât deloc 🙂

1.Năut copt cu broccoli

Ingrediente:

1 conservă năut

Broccoli, cantitatea o alegeți în funcție de cât mancați

Condimente: sare de mare, piper, chimen

Ulei de măsline

Lămâie

Preparare:

Năutul copt: De obicei, îmi fierb eu năutul dar uneori când vreau să gătesc ceva rapid apelez și la conserve. Important este să-l clătiți foarte bine după care să-l tamponați cu un prosop (servețel) de bucătărie. Puneți năutul într-un bol și-l asezonați cu sare de mare, piper, chimen (îmi place să pun și paprika, dar de data asta nu aveam) și ulei de măsline. Amestecați și puneți fie la copt în cuptor la 180 grade fie într-o tigaie foarte bună care nu se prinde și nu necesită foarte mult ulei. După ce s-a copt nu rămâne decât să stoarceți puțină lămâie pente  pentru un plus de prospețime.

Broccoli se fac foarte simplu, îi puneți într-o oală cu apa fiartă și puțină sare și îi fierbeți în funcție de preferințe. Dacă faceți felul acesta pentru musafiri și doriți să păstrați culoarea cât mai pronunțată puteți să-i puneți imediat într-un bol cu apă cu gheață, astfel stopați fierberea. Eu eram prea infometată și am trecut de etapa aceasta. Le-am pus în farfurie și le-am asezonat cu sare de mare, piper, ulei de măsline și puțină lămâie.

Foarte simplu nu? Și acesta este rezultatul final 

2.”Super salata”

Ingrediente:

Salată verde

Spanac

Ceapă roșie

Conopidă

Roșii cherry

Fasole roșie

Ardel roșu, galben și portocaliu

Semințe de floarea soarelui

Nuci

Pâine de secară

Ulei de măsline și oțet balsamic

Sare de mare și piper

Preparare:

Înainte de a începe să tai legumele, pregătesc crutoanele, tai bucățele pâinea, o asezonez cu sare de mare, piper, paprika și puțin ulei de măsline și o bag la cuptor sau la tigaie. După care pun semințele și nucile la prăjit fără ulei, iar dacă tigaia nu vă permite, mai bine le faceți la cuptor. Cât se fac crutoanele și semințele tai legumele. Le pun pe toate într-un bol mare le asezonez cu sare de mare, piper, ulei de măsline și oțet balsamic și suntem good to eat 🙂