Există o corelație clară între diabet și vedere, prevenirea este mai bună decât vindecarea

Care este corelația dintre diabet și problemele de vedere?

Persoanele care suferă de diabet – atât de tip 1, cât și de tip 2 – sunt mai expuse riscului de a dezvolta probleme de vedere, deoarece ochii sunt un organ „țintă” al bolii. Ce înseamnă acest lucru? Că excesul de zahăr din sânge deteriorează atât rețeaua de vase mici din retină, cât și celelalte structuri ale ochiului, afectând astfel acuitatea vizuală. Diabetul afectează vederea pe termen scurt și lung, chiar și fără simptome evidente. Să analizăm ambele afecțiuni.

Diabetul și efectele pe termen scurt asupra vederii

Atunci când glicemia crește brusc și în mod nereglementat, așa cum se întâmplă în tranziția de la prediabet la diabetul zaharat în toată regula, sau atunci când se schimbă tratamentul hipoglicemic, persoana poate avea o vedere ușor încețoșată din cauza creșterii lichidului din ochi. Totuși, această tulburare a vederii este temporară și se rezolvă atunci când nivelul de zahăr din sânge se stabilizează din nou.

Diabetul și consecințele pe termen lung asupra vederii

În cazul în care nivelurile anormale de glicemie persistă în timp, de exemplu din cauza lipsei unui diagnostic de diabet la timp sau a faptului că o persoană rămâne într-o stare de prediabet pentru o perioadă lungă de timp, hiperglicemia poate produce leziuni semnificative la nivelul microcirculației structurilor interne ale ochiului, ceea ce duce la creșterea presiunii, microhemoragii, formarea de trombi și dezvoltarea de neoplazii. În timp, capilarele tind să slăbească și să exsudeze, creând efuziuni care nu se reabsorb și care pot duce la edem macular diabetic (EMD).

Inițial, prin urmare, vederea persoanelor cu diabet rămâne aproape neafectată. Pot trece mai mulți ani de la diagnosticare până când apar suficiente simptome care să dezvăluie ce leziuni oculare a provocat diabetul. Prin urmare, înainte ca diabetul să provoace boli oculare cronice și degenerative, cum ar fi retinopatia diabetică, edemul macular diabetic și glaucomul, este extrem de important să se efectueze regulat examinări oftalmologice complete. Riscul pe care îl riscă cineva este să își piardă vederea complet sau parțial. Dar vestea bună este că în 90% din cazuri pierderea vederii legată de diabet poate fi prevenită.

Diabetul de tip 2 și vederea: există o diferență între tipurile de diabet?

Diabetul de tip 2, sau diabetul adultului, este responsabil pentru un procent mai mare de afecțiuni ale vederii, atât pentru că este tipul predominant de boală diabetică (90 la sută din toate cazurile), cât și pentru că este mai des diagnosticat târziu.

Deoarece diabetul de tip 1, care are o cauză autoimună cu debut acut, este de obicei diagnosticat devreme la copii sau adolescenți, este puțin probabil să producă deficiențe permanente de vedere în primii ani. Prin urmare, protocolul de screening pentru bolile oculare legate de diabet include examinări oftalmologice anuale regulate după primii cinci ani de la diagnosticare.

În schimb, diabetul de tip 2, care are cauze metabolice și apare la adulți cu simptome inițial neglijabile, este adesea descoperit târziu. Din acest motiv, odată ce au fost diagnosticate, persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să se supună cât mai curând posibil unor examinări oftalmologice amănunțite – control al fundului de ochi și, eventual, OCT – pentru a verifica starea de sănătate a ochilor și pentru a preveni simptomele de vedere, dacă nu sunt deja prezente.

Lista bolilor oculare care rezultă din diabet

Diabetul de lungă durată crește riscul de probleme de vedere, chiar și atunci când este compensat corespunzător. Există mai multe patologii ale vederii legate de diabet, deoarece suișurile și coborâșurile de glucoză dăunează tuturor structurilor oculare: cristalin, cornee, umor vitros și, mai ales, retină. În plus, problemele anterioare, cum ar fi defectele de refracție (miopie, astigmatism, presbiopie) tind să se agraveze din cauza diabetului. Să aruncăm, așadar, o privire asupra tuturor bolilor oculare care sunt direct sau indirect corelate cu diabetul.

Lista bolilor oculare legate de diabet

  • Retinopatia diabetică (DR). Apare atunci când vasele retiniene își pierd tonusul și se slăbesc. În astfel de cazuri, acestea se pot ocluziona, se pot rupe, creând microhemoragii, exsudație sau pot crește necontrolat. Această boală gravă poate afecta toate persoanele cu diabet și dă simptome vizuale doar într-un stadiu tardiv. RD este o boală cronică, progresivă, dar astăzi poate fi stopată eficient cu ajutorul unei terapii intraoculare adaptate la fiecare caz în parte.
  • Edemul macular diabetic (EMD). Aceasta este cea mai gravă complicație a retinopatiei diabetice, care apare atunci când se acumulează lichid între retină și maculă, formând edem. Dacă nu este tratat, edemul macular diabetic poate duce la vedere slabă severă, dar poate fi prevenit în două moduri: prin ținerea sub control a diabetului cu ajutorul terapiei hipoglicemice și prin efectuarea unor controale oftalmologice regulate.
  • Glaucomul. Un termen generic pentru diferite boli oculare cauzate de o creștere a presiunii intraoculare care deteriorează nervii oculari. Glaucomul rămâne asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp, dar dacă nu este tratat poate duce la orbire, iar diabetul dublează probabilitatea de a dezvolta această boală. Din nou, examinările oftalmologice regulate pot preveni complicațiile mai grave ale glaucomului chiar și la persoanele cu diabet.
  • Cataracta. O boală a cristalinului, care duce la o vedere din ce în ce mai întunecată. Afectează de obicei persoanele în vârstă, dar la diabetici poate să apară mult mai devreme, provocând simptome vizuale semnificative. Tratamentul de elecție pentru cataractă este intervenția chirurgicală cu înlocuirea cristalinului, însă persoanele diabetice prezintă un risc mai mare de complicații postoperatorii.
  • Diplopia. Vedere dublă. Această afecțiune ciudată poate afecta vederea persoanelor cu diabet atunci când hiperglicemia afectează nervii cranieni care permit mișcarea coordonată a ochilor.
  • Alte afecțiuni oculare și ale vederii legate de diabetul de tip 1 sau de tip 2: sindromul ochiului uscat, keratopatia (vulnerabilitatea corneei la infecții și abraziune), rubeoza irisului (neovascularizație ischemică a irisului), uveita (inflamația membranelor dintre cornee și sclera oculară), ocluziile venoase retiniene (a venei centrale CRVO și a ramurii BRVO), neuropatia optică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *