”Ești ceea ce mănânci!” Realitate sau mit? Cunoaștem cu toții zicala, dar de foarte multe ori nu îi acordăm nici minimul de atenție.
Sunt o mâncăcioasă desăvârșită, ador mâncarea și ador să gătesc în timpul liber. Însă, până acum doi ani nu reflectam mai deloc la ceea ce mâncam. Aveam momente, în special în liceu, când mâncam un meniu Big Mac de 4-5 ori pe săptămână, neapărat meniul large. Mâncam ce aveam chef și ce era cel mai nepotrivit pentru organismul meu. Dar să o luăm cu începutul. Astăzi vă voi împărtăși despre stilul meu de viață în ceea ce privește mâncarea și motivele pentru care am adoptat acest mod de viață din prezent de care sunt foarte încântată.
Ca sa vă creez un background….Fiind prima fată și destul de alintată, dragii mei părinți îmi făceau de foarte multe ori pe plac când eu refuzam verdețurile din supe și borșuri. Nu prea mâncam legume în afară de roșii și castraveți și astfel m-am trezit după trecerea anilor că eram foarte sensibilă, că imunitatea îmi scăzuse semnificativ, răceam des, leșinam din cauza lipsei de calciu (chiar de 5 ori pe săptămână), aveam probleme cu tenul, probleme cu stomacul și digestia, probleme ginecologice și altele pe care nu mi le mai amintesc. În total am acumulat: 2 operații cu anestezie parțială, 2 cu anestezie totală și 9 puncții. Dacă ar fi să fac o glumă, aș spune că sunt bogată ”în probleme”. Cu toate astea, regula numărul 1 îmi spune să nu-mi pierd niciodată entuziasmul.
Și totuși, de unde și până unde un stil de viață sănătos? Păi, am trăit cu haosul de a mânca ce vreau și cum vreau și cu problemele mele până am avut norocul de a primi un ”glonț” de deșteptare. În anul 2013 am fost în SUA cu programul Work&Travel, living my American dream, cum ar spune toți studenții. Îmi luasem un credit și nu voiam sub nici o formă ca ai mei să-mi plătească, așa că am început rapid să-mi caut un al doilea job, ba chiar al treilea. Partea bună la angajatorii mei a fost că toți îmi asigurau mâncarea, partea proastă e că mâncarea din SUA înseamnă fast food sau foarte picant. Și uite așa, pentru câteva luni, m-am ”îndopat” cu prăjeli, hamburgeri, carne, carne și iar carne… fast food, fast food și iar fast food, încât din momentul în care m-am întors în România efectiv nu suportam să mai văd fast food-urile. Evident, pe lângă aceasta, tenul îmi era la propriu plin de infecție, aveam probleme tot mai mari cu digestia, pusesem și câteva kilograme, nu mă simțeam deloc bine în pielea mea.
Am început să citesc despre ce înseamnă un stil de viață sănătos. M-am documentat luni întregi. Țin minte că citeam Studiul China cu sufletul la gură în fiecare seară și mă regăseam de foarte multe ori. Și am început, era cam undeva în noiembrie 2013. Renunțasem semnificativ la prăjeli, am renunțat la mezeluri, mâncam doar carne de pui și pește. Totul s-a desfășurat treptat, până corpul meu s-a obișnuit cu noul stil, lăsându-l pe el să hotărască când este momentul pentru următorul pas. Simțeam că trebuie să-mi curăț organismul de tot ceea ce i-am oferit atâta timp și prin februarie 2014 am hotărât să fac o cură de dietă vegană timp de 3 luni, practic renunțasem la carne, ouă și lactate.
Vreau să vă mărturisesc că după nici 2 săptămâni nu mai aveam probleme cu digestia și nu am mai avut nici până în prezent. Tenul mi s-a curățat și nu mai aveam pic de infecție. Începeam să mă simt mult mai bine, deja ajunsesem și la greutatea dorită, dar asta nu a fost o problemă neapărat. După cele 3 luni, am adăugat treptat produse lactate, ouă și pește, iar în prezent mai mănânc din când în când carne de pui (puii neapărat crescuți la țară și doar de la părinții mei).
Suntem în 2015 iar dieta mea este de 90% ovo-lacto vegetariană, iar 10% sunt excepțiile de carne de pui și pește sau dacă mai am alte pofte. Am leșinat doar de 2 ori de când am adoptat acest mod de viață, analizele de anul acesta au ieșit foarte bune, calciul în parametrii normali, nu am carențe în ceea ce privește proteinele din organism, imunitatea a început să crească (încă lucrez la ea 🙂 ). Așadar, pot spune că asupra mea acest stil de viață a avut un efect pozitiv.
Dar pentru că nu vreau să mă lungesc foarte mult în acest articol, sfatul meu este că ar trebui să adoptați un mod de viață care vă face bine, nu pentru că este în trend, nu pentru că așa vor alții, nu pentru că face celălalt. În momentul în care vă simțiți bine cu ceea ce mâncați și sunteți încântați de alegerile făcute atunci înseamnă că ați luat cea mai bună decizie pentru voi.
Un alt sfat, în cazul în care doriți să vă schimbați stilul de viață, vă recomand să aveți răbdare cu voi și cu corpul vostru. Documentați-vă până să luați această decizie, pentru că nu este așa ușor precum pare, deoarece în momentul în care renunți la ceva trebuie să știi cu ce anume îl înlocuiești. Citiți cărți și site-uri certificate, verificați sursa, nu orice se găsește pe internet este corect din punct de vedere al informație.
În încheiere să repetăm sfaturile importante: citim și avem răbdare cu corpul nostru. Eu iau în considerare aceste 2 aspecte în mod continuu și mereu am de învățat.